Pagina's

zondag 1 augustus 2010

Huwelijkse voorwaarden

Beste mensen,
Naar aanleiding van een vraag van een anonieme lezer wil ik het dit keer hebben over huwelijkse voorwaarden in Turkije.

De volgende vragen zijn aan mij voorgelegd:
Bestaat er naar Turks familierecht de mogelijkheid om op 'huwelijkse voorwaarden' te trouwen?
Indien dit niet het geval is, hoe is het in Turkije dan te regelen dat bij een eventuele scheiding niet de helft van het (voor het tijdstip van het huwelijk ingebrachte) vermogen naar de ex-partner gaat?
Moet of kan dit geregeld worden bij testament in het land van herkomst of heeft dit in Turkije dan geen rechtskracht?

Ook naar Turks recht bestaat de mogelijkheid om op huwelijkse voorwaarden te trouwen.
Men trouwt in Turkije in gemeenschap van goederen voor zover deze goederen zijn ingebracht na huwelijksdatum door inbreng van arbeid, tenzij echtlieden andersluidende huwelijkse voorwaarden hebben ondertekend ten overstaan van de notaris. Mij is bekend dat dit ook in Duitsland de regel is. Alle ingebrachte vermogensrechtelijke goederen, aangekocht of verworven voor de datum van het huwelijk, blijven buiten beschouwing gelaten.

Het Turkse recht kent naast de hierboven uitgelegde algemene regel 3 andere mogelijkheden die partners ten overstaan van de notaris kunnen ondertekenen. Deze zijn: (variatie 1) buiten gemeenschap van goederen, (variatie 2) volledige gemeenschap van goederen of (variatie 3) alle goederen voor of na het huwelijk vallen in de echtelijke inboedel behalve individuele schenkingen, materiele en immateriële schadevergoedingen en persoonsgebonden verkregen eigendommen.

Mocht men volledig buiten gemeenschap van goederen willen trouwen dan dient men deze variatie te laten vastleggen (voor of na het huwelijk, dat maakt niet uit) bij een willekeurige Turkse notaris. Als u de Turkse taal niet machtig bent, is het verstandig om een jurist hiervoor in te schakelen.

Mocht het zijn dat men alleen goederen, aangekocht of verworven voor het huwelijk, wil beschermen, dan hoeft men niets te doen aangezien de Turkse heersende wetgeving dit reeds voorschrijft.

Voor alle duidelijkheid, het opmaken van een testament is hiervoor niet nodig.

7 opmerkingen:

  1. U spreekt ter zake van huwelijkse voorwaarden expliciet over goederen wat geldt er voor kapitaal en wat geldt er voor pensioen aanspraken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Met goederen wordt zowel onroerende als roerende goederen bedoelt. Onder roerende goederen vallen ook vermogensrechtelijke bank tegoeden alsmede pensieonrechten.

      Verwijderen
  2. Ik heb een vraag
    Ik ben alleen in nl getouwd geweest wij zijn nu gecheiden. maar omdat mij ex man alleen turkse pasport heeft en ik nl en turks gaan ze de verdeling doen als turkse recht. hoe is het in turkije de verdeling

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Voor januari 2002 was de Turkse wettelijke regime : gescheiden boedelverdeling. Dit betekent dat er voor deze datum geen gemeenschap van goederen bij echtparen bestond.Na januari 2002 aangekochte goederen vallen wel onder gemeenschap van goederen, mits deze uit 'arbeid' is verkregen . Zaken zoals schenkingen, schadevergoedingen, erfenissen vallen niet onder 'arbeid' en behoort toe aan de partner die dat verkregen hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb ook een vraag. Vorig jaar ben ik getrouwd in Turkije met mijn Turkse echtgenoot. Mijn huwelijk is daarna ook in Nederland ingeschreven. Wat nu in een geval (natuurlijk niet te hopen) als er ooit onverhoopt sprake is van een echtscheiding? Men heeft mij verteld dat er dan sprake is van Nederlands recht en dat mijn echtgenoot recht heeft op de helft van mijn bezittingen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Geachte heer/mevrouw,

      De vraag is of u samen met uw echtgenoot woonachtig bent in Nederland of in Turkije. Wanneer u woonachtig bent in Nederland, dan is het Nederlandse recht van toepassing op uw vermogen en boedelscheiding. Indien u woonachtig bent in Turkije, dan zal het het Turks recht van toepassing zijn.

      Hopende u hiermee voldoende te hebben geinformeerd.

      Verwijderen
  5. hallo,
    ik ga binnenkort trouwen met een Nederlandse, hoe zit dan de vermogen en vastgoed in Turkije die ik heb opgebouwd?
    wij zijn 13 jaar samen en hebben een dochter van 4 jaar (zij is bekend bij de Turkse consulaat) zij heeft een Turkse paspoort.

    BeantwoordenVerwijderen

Wij danken u voor uw commentaar.
De publicatie zal verschijnen na verificatie van onze editor afdeling.