Pagina's

woensdag 22 september 2010

Kosten Verblijfsvergunning voor Nederlanders gaat omlaag

De Tarieven voor Verblijfsvergunningen voor Nederlanders worden binnen korte tijd verlaagt. De Nederlandse Buitenlandse zaken heeft een verzoek ingedient hiervoor bij de Turkse overheid. Doordat Nederland zijntarieven voor Turkse Nationaliteite heeft aangepast verzoekt deze tevens de herziening voor de Nederlandse Nationaliteiten. Turkije heeft hetgeaccepteerd en gaat op korte tijd de regels en leges bekendmaken.Onderstaand artikel is komen te vervallen:
Verblijfsvergunning voor Turkije (İkamet)

Voordat u de douane in Turkije kunt passeren moet u, als u niet in het bezit bent van een Turks paspoort of een verblijfsvergunning, een toeristenvisum kopen. Daarmee mag u 90 dagen in Turkije verblijven. Wilt u langer in Turkije blijven dan zult een verblijfsvergunning moeten halen. U moet zich daarvoor ruim binnen die 90 dagen melden bij de Vreemdelingenpolitie (‘Yabancı police’ of ‘Emniyet Mudurlugu Yabancılar Subesi’). In eerste instantie krijgt u daar dan een visum voor 1 jaar.

De procedure
Om te beginnen meldt u zich bij de ‘Yabancı police’ of Vreemdelingenpolitie, waar u een formulier invult met de benodigde gegevens. U betaalt daar administratiekosten, ook wel ‘kosten voor het blauwe boekje’ genoemd. Daarna gaat u naar het belastingkantoor waar u leges betaalt die afhankelijk zijn van uw nationaliteit. Het betaalbewijs van deze leges levert u vervolgens weer in op het bureau van de Vreemdelingenpolitie. De verblijfsvergunning zult u daar dan na een week of twee kunnen ophalen, afhankelijk van de drukte op het bureau.

De kosten
In 2010 betaalde Nederlanders in Antalya 136 Turkse Lira (zo'n 80 Euro) administratiekosten op het bureau van de Vreemdelingenpolitie. Hoeveel u betaalt aan legeskosten bij het belastingkantoor hangt af van uw nationaliteit. In 2010 betaalde Nederlanders in Antalya 975,36 Turkse Lira (ongeveer 500 Euro). Onze Belgische zuiderburen betalen enkele tientjes en ook veel andere Europeanen betalen aanzienlijk minder dan Nederlanders.

Een verblijfsvergunning is voor Nederlanders dus een erg kostbare aangelegenheid. Voor andere Europeanen is dat vaak veel goedkoper. Dit heeft vooral politieke redenen. Het personeel van de Vreemdelingenpolitie spreekt meestal geen Engels. Het is dus aan te raden iemand mee te nemen die de taal spreekt en de weg kent. Spreek wel van te voren duidelijk een eventuele vergoeding af met deze bemiddelaar. Het is een eenvoudig klusje, maar er worden soms schrikbarende bedragen voor gevraagd.

Naast deze kosten zult u moeten aantonen dat u in uw eigen onderhoud kunt voorzien. U moet daarvoor een recent afschrift van uw bankrekening in Turkije laten zien. De landeijke taarief hiervoor is 100 US Dollar per maand voor de periode dat u aanvraagt. Dus vraag u een verblijfvergunning voor een periode van 5 jaar. Danmoet u 60 maanden a 100 US dollar. Is het dat u op uw bankrekening moet bezitten 6000 US Dollar.

Verlenging
Voordat de eenjarige verblijfsvergunning is afgelopen zult u zich weer op het bureau van de Vreemdelingenpolitie moeten melden voor de verlenging van het document.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wij danken u voor uw commentaar.
De publicatie zal verschijnen na verificatie van onze editor afdeling.