Vanaf 1 februari 2012 veranderen de visumregels voor
toeristen in Turkije en wordt het verblijf in Turkije aan strengere regels
gebonden.
Voorheen kon men een visum kopen op het vliegveld dat 90
dagen geldig was. Wanneer men dan langer zou willen blijven, kon men overvaren
naar Griekenland en dan op dezelfde dag weer een nieuw visum kopen voor wederom
90 dagen. Tevens was het mogelijk om in Alanya éénmalig het visum te verlengen
zonder daarvoor het land uit te hoeven.
Wat
verandert er precies?
Nederlanders (en overige toeristen)
moeten nog steeds bij binnenkomst in Turkije een visum voor een toeristisch
verblijf aanschaffen. Dit visum is ook nog steeds maximaal 90 dagen geldig,
maar dit keer voor een tijdsbestek van 180 dagen. Dit wordt ook wel de 90/180
dagen regel genoemd. Men mag dus 3 maanden van de 6 maanden in Turkije
verblijven.
Is er een visum afgegeven voor minder
dan 90 dagen, dan kan deze verblijfsduur eventueel éénmalig worden verlengd
naar maximaal 90 dagen.
Hoe
moet deze regeling geïnterpreteerd worden?
Stel, u gaat 1 juli op vakantie naar
Turkije en koopt hiervoor een visum op het vliegveld. Dit visum is 180 dagen
(zo´n 6 maanden) geldig. In deze periode van 6 maanden mag u 90 dagen (zo´n 3
maanden) in Turkije verblijven. U gaat 30 juli weer terug naar Nederland en
houdt dan dus nog 60 dagen over. Zolang u binnen het tijdsbestek van 180 dagen
blijft (tot 1 januari) heeft u nog 60 dagen recht om in Turkije te verblijven.
Zodra deze 180 dagen om zijn, vervalt het visum en kunt u bij een volgend
bezoek weer een nieuwe kopen.
Indien u doorgaans meer als 90 dagen (binnen die 180
dagen) in Turkije wilt blijven kunt u een verblijfsvergunning aanvragen. Met
een verblijfsvergunning kunt u zonder visum het hele jaar door het land in en
uit. Voor meer informatie over het aanvragen en de prijzen van een verblijfsvergunning vindt u
op de website van o.a. de Vreemdelingenpolitie van Antalya.
Prima site, zeer interessante artikels, duidelijke taal! Gefeliciteerd!
BeantwoordenVerwijderenHandige site met gewone duidelijke taal.
BeantwoordenVerwijderenU kunt een toeristen-visum aanvragen via de consulaten van Turkije. Zie een volledige adres op onze site.
BeantwoordenVerwijderenVia de douane kunt u ook een toeristenvisum bamachtigen. Dit kan zowel via de douanes van vliegvelden/zeehavens of douane van aangrenzende buurlanden.
Wij zijn in april naar Turkije geweest en hebben toen een nieuw visum gekocht. In juli gaan we terug alleen zijn we onze visa kwijt. Kunnen we een nieuw visum kopen of zijn die regels hieromtrent ook veranderd?
BeantwoordenVerwijderenEen stempel in uw paspoort kwijt? Op welke wijze u ook iets kwijt bent, u dient uiteraard een nieuwe te kopen.
BeantwoordenVerwijderenHoe lang dient het paspoort nog geldig te zijn. Ik lees verschillende verhalen. Voor de duur van het verblijf en, 3 maanden na thuiskomst
BeantwoordenVerwijderenHallo,
BeantwoordenVerwijderenWij zijn op 25 april 2012 aangekomen in Turkije. voor 15 dagen. We gaan opnieuw op 10 oktober voor 9 dagen. Dit valt dus net binnen de 180 dagen en we hoeven dan dus geen nieuw stempel. Maar we zijn wel "uitgestempeld" toen we weer vertrokken zijn. Is deze uitleg er ook in het turks zodat we eventuele vragen bij de douane kunnen beantwoorden/overleggen?
Groet, Eisse
Naar aanleiding van uw vraag het volgende: Op dit moment is het inderdaad de regel dat u 90 dagen mag verblijven in een periode van 180 dagen. In dit geval weet ik niet wat u precies bedoelt met "uitgestempeld", misschien dat u een kopie van uw reisdocument/visum kunt toemailen.
BeantwoordenVerwijderenOverigens er gaan op dit moment weer nieuws en geruchten te ronde dat Turkije haar visumbeleid voor buitenlanders toch weer gaat versoepelen. De Ministerie, waarschijnlijk door veel ophef vanuit de toeristen, heeft schijnbaar de regeling versoepelt en het mogelijk gemaakt het visum nog eens 6 maanden te verlengen. In het geval uw visum al verlopen is, kunt u uw verblijf in Turkije alsnog verlengen door een boete te betalen.
Hopend u voldoende te hebben geinformeerd.
Goedemorgen,
VerwijderenIk weet niet of u het helemaal begrepen heeft maar als je als nederlander Turkije in gaat moet je langs de douane voor een inreis visum. Je krijgt dan een zegel met een blauwe stempel er op in je paspoort. Bij het verlaten van Turkije wordt dit zegel opnieuw gestempeld met een rode stempel.
Wij komen nu dus binnen 180 dagen opnieuw aan in Turkije en vragen ons af of we weer een zegel met stempel moeten kopen of dat we nog op het oude inreis stempel kunnen verblijven.
Hoor graag van u en vriendelijke groet,
Eisse
Dag,
BeantwoordenVerwijderenAls je een maand langer (langer als 3mnd) verblijft wat is dan de boete? en waar moet ik die betalen?
Mvg
Ik ga binnenkort met een vriend uit India naar Istanbul. HIj heeft een volledige werk- en verblijfsvergunning in Nederland. De ambassade van Turkije in DElhi (wwar hij op dit moment verblijft) verzekerde hem dat hij bij aankomst in Istanbul een visum kan kopen - net als (andere) burgers van Schengen-landen. Hij vertrouwt nog niet erg en heeft mij gevraagd hier nog eens navraag te doen Bij deze
BeantwoordenVerwijderenJan Stevens
Ik heb inmiddels contact gehad met het Turkse ministerie van Buit. Zaken. Indiers met een volledige verblijfsvergunning in Nederland kunnen bij aankomst in Turkije een visum kopen € 15
VerwijderenWij reizen met onze camper door Turkije. Bij binnenkomst hebben wij een visum voor 90 dagen gekregen (gekocht eigenlijk). Eigenlijk willen we nog 90 dagen langer in Turkije blijven. Kunnen we dan bij de
BeantwoordenVerwijderen"YABANCI POLICE" een verlenging krijgen ( kopen ) ? Ik heb ergens begrepen dat je dan een briefje van een camping of dergelijks moet meenemen, om aan te tonen dat je er verblijft.
Met vriendelijke groet,
Marten
Een visum haalt u bij uw binnenkomst bij de douane. Voor een verblijfsvergunning kunt u een verzoek indienen bij de lokale vreemdelingenpolitie.
BeantwoordenVerwijderenIn het geval dat we het hebben over een visum is het niet mogelijk om uw visum nog eens met 90 dagen te verlengen omdat er op dit moment de 90/180 regeling geldt. Dit houdt in dat u in 180 dagen (ongeveerd 6 maanden) een visum van 90 dagen (ongeveerd 3 maanden) kunt gebruiken. Wilt u weer een visum kopen, dan dient u de rest van de 180 dagen volledig af te wachten in een ander land voordat u weer terug kunt keren naar Turkije.
Hallo,
BeantwoordenVerwijderenIk ga van februari tot en met juli in Istanboel studeren. Kan ik dan een visum aanvragen in Rotterdam. (Ik woon in Friesland en kom regelmatig in Rotterdam, op internet staat dat Friesland onder het consulaat van Deventer valt)
Hoeveel kost zo'n visum? Of kan ik beter een verblijfsvergunning aanvragen in Turkije?
hallo,
BeantwoordenVerwijderenık ben zelf van turkse afkomst en ben getrouwd met een turkse man. ık heb geen turkse paspoort. ık verblıjf al 1 jaar met een toerıstenvısum hier. nou ben ık zwanger en door alle drukte heb ık nıet opgelet wanneer mıjn toerıstenvısum ten eınde was. het is 1 maand verlopen wat kan ık doen om het te verlengen ık ben van plan een dezer dagen naar nederland af te reızen wat kan ık verwachten bıj de douane ?
met vrıendelıjke groet
Merve