Pagina's

dinsdag 19 maart 2019

Aankoop en verkoop van voertuigen met kenteken.

Aankoop en verkoop van voertuigen met kenteken; hoe werkt dat in Turkije?  


Sinds 2018 zijn de aan- en verkoop regels betreffende een voertuig behoorlijk versoepeld.   Het nieuwe reglement verzorgt de aankoop/verkoop, overdracht en de registratie van een voertuig dat zijn basis vindt in de Turkse Wegenverkeerswet ('Karayolları Trafik Kanunu'). 

Wat is er veranderd? 
Het nieuwe reglement zorgt dat alle rechtsbevoegdheden tot de verkoop, overdracht en registratie van een voertuig is overgelaten aan het Turkse Notariaat. Voorheen was dit niet zo. De verkoopakte werd weliswaar ten overstaan van de notaris ondertekend echter de tenaamstelling werd geregeld bij de plaatselijke Registratiedienst voor het wegverkeer op straffe van een geldboete. Vervolgens was men ook verplicht om de overdracht van het voertuig op te geven bij de Belastingdienst voor het verkrijgen van een vrijwaringbewijs. 

Al deze stappen zijn aldus niet meer vereist, want de plaatselijke notaris is hedendaags bevoegd de koop en levering volledig te verzorgen.

Wat is er vereist voor de overschrijving?

Let er op dat zowel de koper als de verkoper beide in persoon aanwezig te zijn bij de notaris. Uiteraard kan dit ook via een Turkse notariële volmacht.

Verder is het belangrijk dat u de papieren van de auto (Ruhsat), uw identiteitsbewijs en uw Turkse Belastingnummer meebrengt naar de Turkse Notaris.
Let er ook op dat u auto ook APK (TüvTürk) goedgekeurd is. Is dit niet het geval, dan kan de auto niet verkocht worden.


Buitenlanders zijn wettelijk verplicht om bij de aankoop en verkoop van een voertuig in bezit te zijn van een Turks Identiteitsnummer of een Turks belastingnummer voor buitenlanders. De praktijk leert echter dat een Turks belastingnummer niet voldoende is bij een verkoop transactie. Bij de aankoop en verkoop van een tweedehands voertuig is het in alle gevallen verplicht om in het bezit te zijn van een Turks identiteitsnummer. Vandaar dat het handig is om in alle gevallen in het bezit te zijn van een Turkse Identiteitsnummer. Een Turks Identiteitsnummer verkrijgt men bij de aanvraag van een verblijfsvergunning (Ikamet).

Hoe verder? 
Nadat de koop en levering, tenaamstelling en vrijwaring heeft plaatsgevonden, dient de koper zelf zorg te dragen voor een aantal belangrijke documenten.

  1. De MA kenteken; De notaris geeft automatisch een MA- kenteken nummer voor buitenlanders. Deze kentekenplaat kan worden opgehaald bij de dichtstbijzijnde Kamer van Bestuurders  ('Şoförler Odası').  
  2. De WA-Verzekering; ('Trafik sigortası')
  3. De Cascoverzekering; ('Kasko')Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wij danken u voor uw commentaar.
De publicatie zal verschijnen na verificatie van onze editor afdeling.