Advocaat Turkije: Wetswijziging gebruik personenauto’s met buitenlands kenteken in Turkije

Pagina's

donderdag 15 oktober 2015

Wetswijziging gebruik personenauto’s met buitenlands kenteken in Turkije

Dit kan u ook interesseren: Verspoeling invoer personenauto's 2016

De termijn dat een ingezetene in het buitenland zijn auto met buitenlands kenteken kon gebruiken in Turkije was beperkt in tijd.

Voor de gepensioneerde was dit maximaal 12 maanden, voor de niet-gepensioneerde was dit hooguit 6 maanden. Met andere woorden : de tijdelijk ingevoerde auto uit het buitenland moest binnen 6/12 maanden na datum invoer en registratie alweer worden uitgevoerd of straffe van geld boete en beslagname van de auto. Je kon ook niet zomaar weer de volgende dag dezelfde auto wederom het land invoeren. De auto diende na gebruik van 6/12 maanden minimaal 185 dagen buiten Turkije verblijven.

Deze beperkte tijdelijke invoerregeling voldeed wel aan de verwachting van een doorsnee Turkije liefhebbende toerist echter voor de semi-permanente buitenlander, de gepensioneerde, een exchange student of een expat die in Turkije woont en werkt en langer als 6/12 maanden met de auto in Turkije wil verblijven was dat niet het geval.


Het goede nieuws is dat per 13 oktober 2015 een duidelijke wijziging zowel voor de gepensioneerde als de niet-gepensioneerde (de expat, student)  is doorgevoerd betreffende het tijdelijk gebruik van auto’s met buitenlands kenteken in Turkije.

Met de wijziging is de termijn van gebruik bij tijdelijke invoer verhoogd naar 24 maanden. Een auto met buitenlands kenteken kan maximaal 24 maanden binnen het grensgebied van Turkije verblijven.

Gelet op het feit dat de Turkse marktprijzen van een personen auto veel en veel hoger liggen als in West Europa is de keuze voor het gebruik van eigen auto in Turkije snel gemaakt. Ik denk dat we in de toekomst op de Turkse wegennet veel meer autos met vreemde kentekens zullen tegenkomen.

Het enige wat mij nog resteert te zeggen is rijd voorzichtig, zorg voor een goede reisverzekering en geniet van uw verblijf in Turkije.
5 opmerkingen:

 1. onze recente ervaring was dat helaas de 2 jaar beperkt werd door de einddatum op de groene kaart. Ik weet niet of je in Nederland een verzekering voor 2 jaar kunt afsluiten om de einddatum op je groene kaart twee jaar later kan zijn

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties


  1. According to the related Turkish legislation, if a person meets the following requirements without taking his/her citizenship status into account, this person may be permitted to temporarily import a car to Turkey for a maximum period of 730 days;

   - The person should have lived abroad (in a country other than Turkey) for at least 185 days in the period of last 365 days,
   - The person should not have a residence in Turkey
   Dit is een reactie van de Turkse ambassade. Ines

   Verwijderen
 2. Is het zo dat alleen de tijd geteld wordt dat de auto in het land is

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed nieuws, wij denken erover om een auto in Europa aan te schaffen. Het is dus niet nodig om een Turks kenteken aan te vragen? Hoe zit het nu met de regel dat je de auto niet mag verkopen aan een Turk, alleen aan een buitenlander? En kun je je Nederlandse auto in Turkije verzekeren? Hoeveel dagen moet de auto na die 24 maanden weer buiten Turkije blijven?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Deze publicatie is slechts enkel een wetswijziging. Wetten worden aangenomen en gepubliceerd. Alle maatregelen, regelgevingen en de wijze van toepassingen worden na een wetswijziging door de desbetreffende ministerie gepubliceerd. Wanneer deze officeel bekend zijn gemaakt zult u hiervan een samenvatting op onze website terug vinden. Alle andere mededelingen via pers of ambtenaren zijn voor ons niet relevant. Wij kijken enkel naar officiele aankondigingen via het wet en regelgeving databank en de officiele Staatsblad.

  BeantwoordenVerwijderen

Wij danken u voor uw commentaar.
De publicatie zal verschijnen na verificatie van onze editor afdeling.