Pagina's

maandag 11 juni 2012

Met een Turks kenteken op vakantie naar Nederland


Hebt u een auto met een Turks kenteken en wilt u met deze auto op vakantie naar het buitenland, bijvoorbeeld naar Nederland? De eerste vraag die bij u opkomt is natuurlijk welke documenten er vereist zijn om met deze auto de grenzen te passeren.U zult onder andere de volgende documenten nodig hebben bij het verlaten van de Turkse Douane met een auto voorzien van een Turks kenteken:.
 • Eigendomspapieren (Ruhsat)

 • Greencard (verzekering met EU dekking)
  Voor de verkrijging van dit document zult u bij de Turkse Douane een verzoek moeten indienen samen met uw WA-verzekeringspolis (Zorunlu tarfik Sigortası), de eigendomspapieren en uw persoonlijke belastingnummer.
 • Internationaal eigendomsbewijs (Uluslararası Taşıt Belgesi)
  Een Turks voertuig eigendomsbewijs is alleen in het Turks opgesteld. Indien u met uw voertuig naar het buiteland wilt afreizen dient u een internationaal eigendomsbewijs aan te vragen bij de dichtstbijzijnde Turing kantoor (Türkiye Turning ve Otomobil Kurumu, is een bekende ‘ANWB-kantoor’ in Turkije). De Turingkantoren kunt u vinden via de website van Turing http://www.turing.org.tr 
 • Een internationaal geldig rijbewijs (Uluslararası Sürücü Ehliyeti)
  Als u alleen in het bezit bent van een Turks rijbewijs dan zult u een aanvraag te doen voor een internationaal rijbewijs ook bij de hiervoor genoemde Turingkantoren.
 • Triptik of Douane Overgang Carnet (Gümrük Geçiş Karnesi):
  De Triptik kan bij de Turkse douane worden verkregen. Samen met het eigendomsbewijs van uw voertuig (Ruhsat) en uw identiteitspapieren kunt u de triptik formaliteiten en de formaliteiten voor Douane Overgang Carnet afhandelen.
 • Invoeren van uw auto in Turkije (toevoeging blue card maart 2013: http://www.turing.org.tr/eng/belgeler.asp)


Nederlanders die met een auto met een Turks kenteken naar Nederland reizen, opgelet!

Nederlandse inwoners zijn te allen tijde belastingplichtig. Dit geldt dus ook voor motorvoertuigenbelasting, eveneens als een inwoner van Nederland gebruik maakt van een voertuig met een buitenlands kenteken in Nederland. Tijdelijke gebruik valt hier ook onder, bijvoorbeeld één week. Dus een in Nederland ingeschreven persoon mag géén gebruik maken van een voertuig met een buitenlandskenteken zonder hiervoor belasting te hebben betaald.

Het is sinds 2007 mogelijk voor een periode van twee weken een vrijstelling te krijgen van de motorrijtuigenbelasting en bpm. Echter, hiervoor dient de betreffende persoon ruim van te voren een aanvraag te doen bij de Nederlandse Belastingdienst. Indien geen vrijstelling wordt aangevraagd en alsnog het voertuig met een buitenlandskenteken door de in Nederland ingeschreven persoon wordt bestuurd, wordt bij een aanhouding door de Nederlandse politie de bestuurder in eerste instantie gelegenheid gegeven om een aanvraag te doen of het voertuig naar het buitenland terug te brengen.

Indien deze gelegenheid niet wordt benut en de bestuurder opnieuw wordt aangehouden in een voertuig met een buitenlandskenteken wordt een bekeuring uitgeschreven met daarnaast een naheffing van de motorrijtuigenbelasting voor de periode dat de bestuurder de auto in Nederland heeft gebruikt, tevens dient het resterende bpm bedrag te worden betaald. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wij danken u voor uw commentaar.
De publicatie zal verschijnen na verificatie van onze editor afdeling.