Advocaat Turkije: Gebruik van uw mobiele telefoon in Turkije

Pagina's

dinsdag 28 april 2015

Gebruik van uw mobiele telefoon in Turkije

Sinds 15 juni 2012 is er in Turkije een wetsbepaling over de registratie van mobiele telefoons van buitenlandse afkomst.

Gebruik maken van mobiele telefoons uit het buitenland is alleen mogelijk indien het desbetreffende mobiele apparaat wordt geregistreerd bij de plaatselijke Belastingdienst. In de voorgaande jaren was de periode van registratie 30 dagen. Deze periode is in juli 2014 verlengd naar 60 dagen. Met andere woorden een buitenlander dient zijn mobiele telefoon binnen 2 maanden na toetreding van Turkije te laten registreren bij de Belastingdienst.


Voor de registratie bij de Belastingdienst wordt een administratief bedrag van 131,50 TL geheven (tarief voor 2015).

Als een Turkse ID in u bezit hebt, dan is de volgende stap het ophalen van een e-devlet şifresi (een Turkse DigiD) via het plaatselijke postkantoor voor 2 TL en de imei nummer registreren zodat u vervolgens binnen 24 uur gebruik kunt maken van uw toestel. Als u geen Turkse ID in u bezit hebt, dan kunt u na de registratie bij de Belastingdienst langs de bevoegde abonnee registratie centrum (AVEA, Türkcell, Vodafone) gaan om daar u registratie af te ronden.

1 opmerking:

 1. Beste Selma,

  Even een niet onbelangrijke aanvulling op dit artikel.

  Een buitenlandse telefoon met een buitenlandse SIM kaart hoeft niet geregistreerd te worden.

  Het gaat hierbij dus alleen om de gevallen waarbij men een (lokale) Turkse SIM kaart van een bijv. Turkcell etc. wil gaan gebruiken in een uit het buitenland meegebracht telefoon.

  Deze combinatie kan dus sinds 2014, voor 60 dagen gebruikt worden. Dit is voor de meeste vakantiegangers lang genoeg. Mocht 60 dagen niet voldoende zijn dan moet men het toestel dus registreren volgens de besproken methode in het artikel.

  Verder een leuke informatieve site!

  Groetjes,

  Ercan

  BeantwoordenVerwijderen

Wij danken u voor uw commentaar.
De publicatie zal verschijnen na verificatie van onze editor afdeling.