Advocaat Turkije: Registratie van je gsm telefoon in Turkije

Pagina's

maandag 2 september 2013

Registratie van je gsm telefoon in Turkije

Een buitenlandse gsm toestel is niet zomaar onbeperkt te gebruiken in Turkije wanneer je gebruik maakt van een sim kaart van de Turkse operators.
Gebruik van eigen buitenlandse sim kaart zal daarentegen geen problemen opleveren.
De Turkse overheid blokkeert het telefoontoestel wanneer je gebruik maakt van een Turkse sim kaart.

Echter door registratie van je buitenlandse gsm toestel in Turkije kun je alsnog gebruik maken van je eigen toestel. Het zogenaamde IMEI nummer wordt gelinkt aan je paspoort en/of verblijfsvergunning (ikamet). Let er wel op dat je slechts één telefoon mag laten registreren per twee jaar.

Voor registratie dien je met het toestel en je paspoort naar het belastingkantoor (Vergi Dairesi) te gaan. De te betalen belasting voor registratie is 115 TL voor 2013. Na betaling ontvang je een betalingsbewijs.

Dit betalingsbewijs moet vervolgens getoond worden aan de mobiele operator, in de plaats waar je gebruik wilt maken.
Per operator varieert de registratiekosten. De ene kantoor chargeert geen kosten de andere wel.

Een ander mogelijkheid is dat je een gsm toestel in Turkije koopt. Deze hoef je uiteraard niet te laten registreren. De verplichte  registratie is slechts geldig voor toestellen die buiten Turkije zijn aangekocht.

5 opmerkingen:

 1. Hoe zit het precies met het registreren van een mobiele telefoon?
  Ik lees hier verschillende berichten over op het internet.
  Kan ik een telefoon meenemen bijv. voor een vriend die woont in turkije en dat hij hem op zijn turksepaspoort laat registreren.
  en ik mijn eigen telefoon op mijn eigen paspoort laat registeren?
  vriendelijke groet,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is helaas niet mogelijk!
  U kunt alleen uw eigen toestel op uw eigen paspoort registreren
  Registratie op paspoort wil zeggen dat u kunt aantonen dat u in het buitenland woont.
  Een Turkse paspoort zonder woonadres in het buitenland zal helaas niet werken.
  Iemand die woonachtig is in Turkije en een buitenlandse toestel op eigen naam wil registreren, zal niet goedgekeurd worden.

  De bedoeling is uiteindelijk dat buitenlandse toestellen meegenomen door toeristen of buitenlanders met een langere verblijf, gebruik kunnen maken van eigen telefoontoestel.

  Tijdens registratie vragen de instanties een schrijven van de douane, waarin is vermeld wanneer desbetreffende persoon de douane is gepasseerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En hoe zit het eigenlijk met je eigen auto te laten registreren in Turkije als je ginder woont ? Waar kan ik hierover inlichtingen krijgen en me informeren over de kostprijs daarvan ? Alvast bedankt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij verzoeken u ons artikel over auto's door te nemen.
   http://www.advocaatturkije.nl/2013/09/het-blauwe-kenteken-of-te-wel.html

   Verwijderen
 4. Ik heb zojuist een Nederlandse GSM ingevoerd. Ben naar de Belastingdienst geweest, de kosten betaald en een rekening gekregen. Daarna naar de PTT gegaan en een sifre gekregen. Toen naar Vodaphone om te registreren. Vodaphone zei nee dat doen we niet maar u moet naar de volgende website www.turkiye.gov.tr/BTK/imei/kaydet/ gaan. Aldus gedaan. Alles ingevuld totdat ik een Gimlik nummer in moest vullen. Heb ik niet maar wel een Ikamet-nummer. Geprobeerd in te vullen maar het Ikamet-nummer heeft 11 cijfers en er is maar ruimte voor 9 cijfers. Alles geprobeerd maar niets hielp. Weet iemand raad?

  BeantwoordenVerwijderen

Wij danken u voor uw commentaar.
De publicatie zal verschijnen na verificatie van onze editor afdeling.