Pagina's

dinsdag 8 januari 2013

Nieuw BTW-tarief huizenmarkt Turkije

Het Btw-tarief voor verkoop van onroerende zaken door ondernemers is per 1 januari 2013 aangepast. Een onderneming moet altijd bij de verkoop van onroerende zaken inclusief Btw factureren. Tevens dient een onderneming in de hoedanigheid van een aannemer rekening te houden met verschillende Btw-tarieven bij de verkoop van zijn onroerende goederen.  De Btw tarieven voor aannemers zijn per 1 januari 2013 zodanig gewijzigd dat deze niet zondermeer afhankelijk zijn van de totale oppervlakte van een woning, maar afhankelijk zijn van de m2-waarde berekend op basis van de gemeentelijk vastgestelde WOZ-waarde.

Voor woningen tot een waarde van 500TL per m2 geldt een Btw-tarief van 1%, tussen de 500 en 1000TL per m2 8%, waarden hoger dan 1000TL per m2 en voor bouwgronden geldt een Btw-tarief van 18%.

Voor de invoering van de wetswijziging was het btw-tarief voor woningen kleiner dan netto 150 m² vloeroppervlakte 1% en voor woningen groter dan 150 m² is 18%.

De invoering van het nieuwe Btw-tarief was nodig om een eerlijkheid in de huizenmarkt te creëren want voor een huis in Samsun en in Istanbul werd hetzelfde Btw tarief van 18% toegepast omdat beide huizen meer dan 150 m2 vloeroppervlakte hadden. Terwijl het verschil in de waarde van beide huizen zeer uit een kan lopen.

Het nieuwe Btw-tarief is ingegaan op 1 januari 2013, met vele bezwaren vanuit de aannemerswereld. Voorlopig dienen we uit te gaan van de gewijzigde tarieven!
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wij danken u voor uw commentaar.
De publicatie zal verschijnen na verificatie van onze editor afdeling.