Pagina's

dinsdag 16 oktober 2012

Aanvraag Werkvergunning


Officieel is het in Turkije niet toegestaan om als een niet-Turkse zonder een werkvergunning arbeid te verrichten. De boetes ziet u dan ook gelijk als eerste verschijnen wanneer u de homepagina van het Turkse Ministerie van Werkgelegenheid en Sociale Zaken bezoekt. Daarnaast bestaat er ook nog de maatregel dat wanneer u ‘gepakt wordt’ de Turkse autoriteiten u maximaal 6 dagen mogen vasthouden, waarna er een uitzetting plaatsvindt. Om dergelijke maatregelen te voorkomen is het daarom van belang dat wanneer u in Turkije wilt werken u uw papieren ook in orde heeft. De wet die de regels met betrekking tot de werkvergunning voor buitenlanders in Turkije regelt is de wet no. 4817. Deze wet heeft betrekking op buitenlanders die afhankelijk en onafhankelijk werken in Turkije, die werkopleidingen hebben en natuurlijke – of rechtspersonen die buitenlanders in dienst hebben.


Waar dien je de aanvraag in?
U kunt deze aanvragen doen bij het kantoor van het Ministerie voor Werkgelegenheid en Sociale Zekerheid in Ankara of indien u in het buitenland verblijft bij de Turkse Consulaat in uw land. .

Hoe is de procedure? 
Een aanvraag van een werkvergunning vanuit het buitenland geschiet bij de Turkse Consulaat in het desbetreffende land. De Turkse Consulaat verstuurt vervolgens de benodigde en ingevulde documenten naar de Turkse Ministerie voor Werkgelegenheid en Sociale Zekerheid in Turkije. Wanneer alle documenten door de Ministerie is ontvangen begint een termijn van 90 dagen te lopen waarna de Ministerie de Consulaat informeert over het genomen besluit. De buitenlander die de werkvergunning ontvangt, dient vervolgens binnen 90 dagen na het krijgen van de vergunning een visum aan te vragen. Daarnaast dient hij binnen 30 dagen na entree in Turkije een verblijfsvergunning aan te vragen bij de Ministerie van Binnenlandse Zaken. De werkvergunning is alleen geldig als er ook een visum en verblijfsvergunning bestaat.

Een werkvergunningaanvraag vanuit Turkije kan alleen worden aangevraagd door buitenlanders die een verblijfsvergunning hebben van 6 maanden en waarvan de termijn niet is verlopen of door de werkgever van deze buitenlander. De aanvraag dient te geschieden bij de Ministerie voor Werkgelegenheid en Sociale Zekerheid. Buitenlanders die op basis van een toeristenvisum in Turkije zijn komen niet in aanmerking voor een werkvergunning. Voor de aanvraag dient u een arbeidscontract of een aanbieding van werk te hebben. Wanneer de aanvraag is goedgekeurd, dient u naar de Turkse ambassade in Ankara om de werkvergunning in uw paspoort op te laten nemen.

Mocht de aanvraag geweigerd worden, dan heeft u 30 dagen de tijd om bezwaar te maken. Wanneer het bezwaar wordt afgewezen, heeft u het recht om u naar de rechter te wenden.

2 opmerkingen:

 1. Goedemorgen,

  Heeft een eigenaar van een appartementencomplex die fungeerd als beheerder en waar SKK kosten voor betaald worden een werkvergunning nodig in Turkij.
  Het bestuur heeft hem nu opgegeven als zesde bestuurslid zonder stem.
  Mag dit??


  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bestuursleden kunnen alleen maar door de Algemene Leden Vergadering gekozen worden.

  BeantwoordenVerwijderen

Wij danken u voor uw commentaar.
De publicatie zal verschijnen na verificatie van onze editor afdeling.