Pagina's

woensdag 29 mei 2019

Vredesregeling; Legitimeren van illegale bouwwerken

 9,5 miljoen mensen hebben zich binnen 1 jaar aangemeld voor de vredesregeling van de Turkse Staat met betrekking tot het legitimeren van illegale bouwwerken. Er is sprake van een illegaal bouwwerk indien voor het bouwwerk geen iskan afgifte mogelijk is. De locale Gemeente is verantwoordelijk voor de afgifte  van de Iskan. De Algemene Iskan wordt niet afgegeven zolang het bouwwerk niet voldoet aan de bouwvergunning, de veiligheidsvoorschriften en  de normen en waarden gesteld in de wet en regelgeving.

Wat is een algemene Iskan? 
Een algemeen Iskan is een schriftelijke bevestiging van de afdeling bouwzaken van de Gemeente dat het bouwwerk correct is gebouwd aan de hand van de bouwvergunning en de daartoe behorende wet- en regelgeving. Het is als het ware het 'legitimeren' van het bouwwerk voor het onroerend goed markt. Zonder een algemeen Iskan kan men geen aanspraak doen op een woonvergunning voor ieder individueel appartement in het gebouw, met het gevolg dat men geen verzoek tot een aansluiting op de lokale water- en/of elektriciteitsnet kan maken. (meer over de Iskan kunt u teruglezen op onze website Advocaat Turkije - De Iskan ).


Wat biedt de vredesregeling (Imar Barışı)? 
Laten we duidelijk maken dat de vredesregeling geen Iskan is, maar biedt de onroerend goed eigenaar een mogelijkheid om het vastgoed te laten legitimeren. De eigenaar verkrijgt uiteindelijk een "Bouw Registratie Certificaat" of wel een zogeheten "Yapı Kayıt Belgesi".

Alleen bouwobjecten die voor 31 december 2017 zijn gebouwd komen in aanmerking voor de vredesregeling. De vredesregeling is sinds 18 juni 2018 van kracht. Voorlopig is de uiterste aanvraag datum vastgesteld op 15 juni 2019 en de uiterste betaal datum op 31 juni 2019.

Hoe geschiedt de aanvraag? 
De aanvraag geschiedt digitaal via E-devlet (Turkse Digi-D) of schriftelijk bij de plaatselijke Gemeente. 

Hoe worden de registratie leges berekend? 
De registratie leges voor Bouw Registratie Certificaat worden berekend aan de hand van een rekenmodel dat men terug kan vinden op de website van de  Ministerie van Milieu en Stedenbouw.

Kortom, mocht uw vakantiehuis of appartement zijn opgeleverd zonder iskan, omdat de aannemer zijn verplichtingen aan derden niet is nagekomen of technisch failliet is gegaan , aarzel niet om met ons in contact te komen om na te gaan of u in aanmerking komt voor de vredesregeling.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wij danken u voor uw commentaar.
De publicatie zal verschijnen na verificatie van onze editor afdeling.