Dit keer wil ik het hebben of het toegelaten is om een huisdier onderdeel te maken van een beslaglegging. Niet dat ik zelf heb moeten meemaken, maar afgelopen week is een oude casus ter sprake gekomen. Het was een merkwaardige zaak om aan te horen die tegelijkertijd een ethische vraag naar boven riep; mag je wel beslagleggen op een levend dier?
Tijdens een incassoprocedure was namelijk beslag gelegd op een hond, te weten een Franse buldog. Een werknemer had onder valse voorwendselen geld geleend van zijn werknemer. De werkgever had op verschillende manier getracht om het bedrag terug te krijgen. Tevergeefs. Uiteindelijk was hij het getreiter en leugens zo beu dat hij puur uit wanhoop en in alle boosheid, de hond van de werknemer had laten beslagleggen. De hond ging mee met de dierenarts totdat de schuld werd afgelost. De dierenbescherming zorgde voor de nodige media die wederom de aandacht van politieke figuren trok.
Uiteindelijk werd de schuld vereffend en de hond kon terug naar zijn baasje.
Ethische kwestie of niet, advocaat had succes. De incasso procedure had effect.
Zou het inderdaad wettelijk geregeld zijn om een huisdier in beslag te mogen nemen?
Beslag legging is geregeld onder de Turkse Incasso en Faillissementswetgeving. De wetgeving geeft duidelijk aan welke zaken niet vatbaar zijn voor beslag. Huisdieren zijn niet opgenomen in deze lijst en dus vatbaar voor beslag zou je denken.
Echter; sinds 2004 is de Wet op de Dierenrechten in Turkije geldig. Volgens artikel 5 van deze wet mag een gezelschapsdier/huisdier die verzorgd wordt binnen een woning of tuin, niet in beslag worden genomen als gevolg van een incasso procedure, tenzij het onderhoud en verzorging van het huisdier onderdeel is van een commercieel doeleinde. Met andere woorden als de schuldenaar het huisdier gebruikt om geld te verdienen, mag dit huisdier wel in beslag worden genomen.
Kortom; wettelijk is het verboden huisdieren als gevolg van een geldelijke vordering in beslag te nemen. Terug naar de casus waarin wij ons hebben verdiept. De advocaat had puur geluk dat de deurwaarder geen kennis had van de Wet op de Dierenbescherming. Ik vrees dat ze anno nu nog steeds geen kennis hebben van deze Wet. :-)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Wij danken u voor uw commentaar.
De publicatie zal verschijnen na verificatie van onze editor afdeling.