Advocaat Turkije: Laatste wijzigingen Ikamet

Pagina's

vrijdag 13 februari 2015

Laatste wijzigingen Ikamet

Wanneer men in het bezit is van een ikamet (een verblijfsvergunning) mag men volgens de laatste wijzigingen in de regelgeving niet langer als 120 dagen buiten Turkije verblijven. Het gaat om een totaal van 120 dagen verblijf buiten Turkije in de afgelopen jaar.

Indien men als ikamet bezitter langer als 120 dagen buiten Turkije verblijft, heeft dit tot gevolg dat zijn/ haar ikamet komt te vervallen en bij de eerstkomende binnenkomst in Turkije men een toeristenvisum dient te kopen.
Voor een 5 jarig ikamet is de behandeling hetzelfde als voor een ikamet van 1 jaar.Let op!
Voor het toeristenvisum blijft de 180/90 dagen regel van toepassing.
Wilt U langer in Turkije verblijven, dan dient U een ikamet aan te vragen.

Zorg ervoor dat u van te voren goed inplant wanneer U wilt komen, hoe lang U wilt blijven en uiteindelijk wat voor U de beste/ goedkoopste optie is. Het zou zonde zijn onnodige kosten te maken.

3 opmerkingen:

 1. Ik ben woonachtig in Istanbul en heb hiervoor een ikamet. Ik werk voor een Nederlandse touroperator en werk veel als reisleidster in het buitenland (niet in Turkije). In 1 jaar tijd ben ik vanwege mijn werk zeker meer dan 120 dagen buiten Turkije. In december moet ik mijn ikamet verlengen. Is het zo dat ik dus kans loop dat mijn ikamet dan niet meer verlengd wordt in december of is het zo dat op het moment dat ik meer dan 120 dagen in totaal buiten Turkije ben geweest en ik bij aankomst in Turkije bij de paspoortcontrole kom met mijn ikamet, mijn ikamet komt te vervallen?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Anoniem,
  Een ikamet is een verblijfsvergunning. Dus je verblijft wel of niet in een land.
  Indien u lang weg bent geweest uit Turkije kan dan vervalt u verblijfs vergunnning en dient u een Toeristen visum te kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben momenteel bezig met de eerste keer aanvragen van een ikamet voor 1 jaar. Ik verblijf in bodrum. 18 juli loopt mijn toeristenvisum af, echter ik heb pas 14 augustus een afspraak bij de hoofdgemeente in Mugla (kon niet eerder). Kan ik in de tussentijd legaal in Turkije verblijven? Tweede vraag: mijn Turkse partner en ik hebben ons voorgenomen om in november dit jaar te trouwen, ik ga dan zijn achternaam dragen. Moet ik dan een nieuwe ikamet aanvragen?

  BeantwoordenVerwijderen

Wij danken u voor uw commentaar.
De publicatie zal verschijnen na verificatie van onze editor afdeling.