Pagina's

maandag 24 februari 2014

Bedrijfsovername in Turkije

Een nieuw onderneming oprichten of een bestaande onderneming overnemen?

Overnemen of oprichten?
Voordat een buitenlandse investeerder in Turkije een onderneming start moet ze vooraf nagaan of ze genoeg liquiditeit heeft om het financieel aan te kunnen. Ook zal ze zich af moeten vragen of ze een ondernemersrol wil vervullen in een onbekend land. Daarbij kan gedacht worden aan het netwerken, het ondernemen, het risico lopen, etc. Verder om niet te vergeten de kennis van de markt en het taalbarrière.
Een ondernemer die in Turkije investeert denkt meestal rechtstreeks aan het openen van een nieuwe onderneming. Soms is die denkwijze niet altijd terecht. Een buitenlandse investeerder kan natuurlijk ook een bestaande Turkse onderneming overnemen. De Turkse overheid heeft in dat opzicht geen grenzen vastgesteld.
Zo kan een buitenlandse investeerder met of zonder een Turkse nationaliteit een onderneming overnemen, een nieuwe onderneming oprichten of een aandeelhouder van een onderneming worden, wanneer hij/zij bevoegd is om een onderneming te starten en een werkvergunning heeft.

Bedrijven overnemen
Bij het opzoek gaan naar een bestaande over te nemen onderneming is het van belang om vooraf een aantal onderwerpen grondig uit te werken. Een van die onderwerpen is de branche. Kiest u een branche uit die u niet vreemd is. Dan zult u namelijk als kapitein van het schip door de mazen van de doolhof de juiste koers moeten aangeven. Ook zult u de branche van dichtbij moeten observeren om uw afzetmarkt en marktaandeel te kunnen bepalen en om uw concurrenten voor te blijven anders wel met uw co-ondernemers mee te kunnen praten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wij danken u voor uw commentaar.
De publicatie zal verschijnen na verificatie van onze editor afdeling.