Pagina's

maandag 15 april 2013

Visum probleem is voorbij!


Per 11 april 2013 is er een nieuw wet aangaande de visumregeling voor huiseigenaren in Turkije gepubliceeerd. 

Zoals u weet vielen alle buitenlanders sinds 1 februari 2012 ongeacht of ze een woning eigenaar waren of niet, onder de visumregeling 90-180 dagen. Mocht men langer als 90 dagen binnen 180 dagen in Turkije willen verblijven, moest men een verblijfsvergunning aanvraag indienen bij de plaatselijke Vreemdelingen politie.

Deze regeling veroorzaakte voor vele huiseigenaren in Turkije problemen nog afgezien van het feit dat ze hun spaarcentjes kwijtraakten aan visumleges. Lobbywerk van politici en belangenorganisaties (vastgoedaannemers) hebben op korte termijn ervoor gezorgd voor een niewe wetgeving.

De wet geeft echter geen details in hoeverre de wet zal worden uitgevoerd. Het is afwachten, maar binnen zeer korte tijd zal de vreemdelingen politie (yabancılar polisi) de aanvragen en de bijbehorende leges afhandelen. 

Het visum probleem is op deze wijze op korte termijn tot een oplossing gebracht, zodat buitenlandse investeerders die onroerende goederen aankopen in Turkije in het vervolg langer dan drie maanden kunnen verblijven.

Buitenlanders en International Wet voor Bescherming (Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu) is de wetgeving die na het aflopen van een 3 maandelijkse visum de mogelijkheid geeft om een zogenaamde korttijdige verblijfsvergunning (kısa vadeli ikamet) geeft. Voorheen was er enkel de mogelijkheid op een  verblijfsvergunning ( ikamet) op jaar basis te krijgen. 

U zult begrijpen dat naast de huiseigenaren ook het vastgoedsector behoorlijk tevreden is met deze oplossing binnen zeer korte tijd. De vastgoedsector in Turkije verwacht hiermee een sterke stijging van verkoop aan buitenlanders en hiermee nieuwe huisvesting van buitenlanders. De beroemde badplaatsen zoals, Alanya, Bodrum, Çeşme, Marmaris zijn heel erg in trek.


Geen opmerkingen: