Pagina's

vrijdag 9 december 2011

Nummers Nummers Nummers, uw identificatienummer in Turkije

Overal vragen ze nummers in Turkije? 
Welke nummers heeft u allemaal nodig?


U kunt met uw legitimatie naar het belastingkantoor. Op het belastingkantoor krijgt u dan een belastingnummer. Hiermee kunt u een bankrekening openen in Turkije, of verzekeringen afsluiten voor uw auto of opstal. Maar ook uw jaarlijkse gemeentebelastingen en onroerendgoed belastingen registreren en betalen.


De bovenstaande procedure is nog steeds van toepassing, hier is niets aan veranderd. 


Echter Turkije heeft een aantal jaren terug de 11-cijferige idenditeitsnummering ingevoerd voor Turkse inwoners. Nu willen ze de komende jaar dit ook volledig uitrollen voor buitenlanders in Turkije. Voor een Turkse een 11-cijferige nummer, voor de buitenlanders een kortere belastingnummer brengt verwarringen met zich mee. Daarom krijgen alle buitenlanders een 11-cijferige idenditeitsnummer beginnend met de cijfers 99.
De  zogenaamde Idenditeitsnummer voor Buitenlanders (Yabancı Kimlik No) is inmiddels deels ingevoerd. Heeft u er nog geen kunnen bemachtigen dan kunt u deze verkrijgen bij het plaatselijke bevolkingregister. Zonder een woonvergunning (ikamet) via de Plaatselijke politie (afdeling Buitenlanders), kunt u geen idenditeitsnummer krijgen.


Indien u al een woonvergunning heeft kunt u deze  Idenditeitsnummer voor Buitenlanders opvragen via de website voor ikamet houders. U hoeft alleen maar uw geboortejaar (Doğum Yılı) en uw ikamet nummer (İkamet Tezkere no) in te vullen dan zal er een 11-cijferige nummer verschijnen dat begint met 99. Deze moet u goed bewaren.


Via de uitgebreide website kunt u ook na invulling van uw vadersnaam en moedersnaam het 11-cijferige nummer bemachtigen.


Indien u al een Idenditeitsnummer voor Buitenlanders beginnend met 99 heeft. Dan heeft u de mogelijkheid om via dezelfde website een controle te doen. Hiervoor vult u dan het nummer beginnend met 99 in en uw persoonlijke gegevens zullen voor een deel zichtbaar getoond worden voor controle.


Wij willen u ervoor waarschuwen dat indien u niet op tijd de nodige aanvragen heeft gedaan, dat u problemen kunt krijgen voor o.a. identificatieplicht wat bij veel banken en overheidsdiensten gevraagd zal worden.

8 opmerkingen:

 1. Best Selma,

  Reeds enige tijd probeer ik het nieuwe 11-cijferige ID nummer te krijgen. Hierbij gebruik ik het ikamet-nummer met serieletter en zonder serieletter. Ik blijf op zowel de verkorte als uitvoerige aanvraagpagina een foutmelding krijgen. Wat doe ik verkeerd?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste heer Mulder,

   Excuses voor de late reactie.

   Ik denk dat u de verkeerde nummer invoert. Het is niet het nummer dat onderaan de ´Ikamet tezkeresi´ is vermeld (Seri: B No:*****), maar het nummer dat vermeldt staat op de eerste pagina onder de ´Ikamet tezkeresi´ als NO: * / *****.

   Hopend u hierbij voldoende te hebben geholpen.

   Verwijderen
 2. Wij hebben wel een Vergi nummer, ook een bankrekening, maar geen ikamet. Wij verblijven regelmatig ongeveer totaal 4 maanden per jaar in Turkije. Moeten wij nu ook een nieuw belastingnummer hebben.
  Kan dat wel, of worden we nu verplicht een ikamet aan te schaffen?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nummers,nummers, nummers, je wordt er soms inderdaad gek van. Maar aanschaf van een ikamet heeft te maken met o.a. visum reglementen. Hierover kunt u het beste ons artikel over "nieuwe visumregels voor toeristen" raadplegen. De wetgeving in deze is per 1 februari 2012 gewijzigd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

   Verwijderen
  2. Uw reactie is verkeerd geplaatst. Alle regels en wetten in Turkije worden zo veel mogelijk aangepast aan de EU normen waarbij verdragen van wederkerigheid worden toegepast. Aan de hand van deze normen kunt u van een land profiteren als toerist of als woonachtige. en voor beide moet u in het bezit zijn van vergunningen, ander bent u illegaal in een land, dat wil niemand toch.

   Verwijderen
  3. maar daarin krijg ik geen antwoord op mijn vraag, of ik nu doodgewoon verplicht wordt om een ikamet aan te schaffen, om een nieuw belastingnummer te krijgen

   Verwijderen
 4. U maakt de verwarring tussen een belastingnummer en een idenditeitsnummer. U heeft al een belastingnummer via de plaatselijke belastingkantoor. U moet een idenditeitsnummer aanvragen en dat kan alleen maar met een ikamet. En of u een ikamet nodig heeft dat kunt u zelf het beste beoordelen.

  BeantwoordenVerwijderen

Wij danken u voor uw commentaar.
De publicatie zal verschijnen na verificatie van onze editor afdeling.